Plug Power i Nordvestjylland: ‘Jeg er blæst bagover af det lokale engagement’

En delegation fra Plug Power, verdens førende producent af grøn brint og brændselsceller, har netop besøgt et nedlagt landbrug ved Idomlund få kilometer vest for Holstebro. De kom hele vejen fra hovedsædet i New York af én bestemt grund.

Af Henrik Kastoft

Plug Power har købt landbrugsjord, som snart vil udgøre den sydligste del af fremtidens Energy Hub Holstebro ved Idomlund. Stedet, hvor pionerer indenfor nogle af fremtidens mest lovende og bæredygtige energikilder – at omdanne sol- og vindenergi til grøn brint og grøn ammoniak – snart vil slå sig ned.

Indtil videre har fem danske og udenlandske virksomheder i tæt samarbejde med Holstebro Kommune meldt deres ankomst og involveret sig i udviklingen af Energy Hub Holstebro: RWE fra Tyskland, Plug Power fra USA og danske CIP/COP, Skovgaard Energy og Everfuel.

Plug Power har lagt en plan i to faser for virksomhedens kommende brintfabrik ved Idomlund. Første fase vil gå i gang inden et eventuelt brintrør til Tyskland bliver bygget. Anden fase vil – afhængig af infrastrukturens endelige udformning – begynde, når brintrøret er på plads.

”Holstebro er rigtige sted at føre an”
Lige nu syner grunden ved Idomlund mest af muligheder. Erin Lane, der er Plug Powers vicepræsident for public affairs, var begejstret, da hun besøgte stedet, der snart bliver en travl byggeplads:

– Det er mit første besøg i denne egn af Danmark – og jeg kan garantere for én ting: Jeg er blæst bagover af det lokale engagement. De seneste to dage har jeg holdt møder med lokale borgere og virksomheder, embedsfolk og politikere, investorer og partnere. Omfanget af viden om grøn omstilling og viljen til at gå foran har været overvældende. Det har været en let beslutning for os at gribe chancen. Danmark er det rigtige sted for Plug Power at være – Holstebro er det rigtige sted at føre an.

Plug Powers investering i et fabriksanlæg til grøn brint ved Idomlund vil være et betydeligt skridt ind på det europæiske marked. Et marked, som er midt i en hastigt accelerende omlægning til el-drift med grøn brint og brændselsceller til en række industrier. Omlægningen skal erstatte fossile brændstoffer og gøre op med en energiafhængighed som set med geopolitiske briller er problematisk.

– Vi var pionerer i USA, da vi i Georgia åbnede den første fabrik af sin slags indenfor grøn brint. Et anlæg som producerer CO2-fri brint i kommerciel målestok og udelukkende skabt med vedvarende energi. Fra vores tilstedeværelse andre steder i Europa – blandt andet Holland og Belgien – har vi opbygget solid viden om det europæiske marked og kan se, hvordan støtteordninger begynder at have effekt. Markedet i Europa vil vokse betragteligt. Jeg føler mig overbevist om, at USA og Europa vil tage ved lære af hinanden, når det handler om grøn brint. Idomlund er i bund og grund et tæt samarbejde mellem to stærke allierede – Danmark og USA – som har et enestående venskab imellem sig.

Brintrøret er altafgørende
Akkurat som grønne energivirksomheder, investorer og lokale beslutningstagere krydser Plug Power fingre for, at brintrøret kommer hurtigst muligt

– For vores vedkommende vil en investering i fuld skala afhænge af brintrøret. Vi kan ikke vente til evig tid. Vi er på den anden side heller ikke så bekymrede. I den store sammenhæng står det krystalklart: Danmark er én af verdens førende nationer indenfor grøn omstilling. Vi er sikre på, at politiske ledere vil stræbe efter at bibeholde og styrke den unikke position ved at tage den rigtige beslutning.

At skabe en ny forretning er dog andet og mere end blot politik:

– Plug Power vil forpligte sig til et stærkt engagement i lokalsamfundet. Vi har set, at håndbold er en ekstrem populær sportsgren heromkring. Derfor har vi haft de første møder og diskuteret, hvordan vi bedst kan støtte sporten her på egnen.

Ingen bekymringer for arbejdskraft
Efter sit besøg ved Idomlund ser Erin Lane ikke de store udfordringer – heller ikke med at skaffe arbejdskraft til fremtidens brintfabrik i det nordvestjyske.

– Vi har passet og plejet vores arbejdskraft i branchen i flere end 25 år. Vi har etableret grønne brintfabrikker i USA og er i gang med at bygge flere i Europa. Vores erfaring med at tiltrække ingeniører og eksperter har været positive. Jeg kan ikke se for mig, at det skulle blive noget problem her i Danmark. Fra andre lokaliteter i verden har vi lært, at folk med en militær baggrund og erfarne håndværkere er en fantastisk arbejdskraft. Glimrende holdspillere med stærke evner til at få noget fra hånden.

Efter besøget ved det nedlagte landbrug i Idomlund drager Erin Lane og delegationen videre til Thorsminde. For at inspicere Vestkysten og se, hvor elektriciteten fra gigantiske offshore vindmølleparker inden længe vil sætte strøm til grøn brint og ammoniak ved højt specialiserede fabrikker i Energy Hub Holstebro.

Grøn brint er på gaden nu
Plug Power blev etableret for 25 år siden med det formål at forsyne verden med vedvarende energi. Siden da er det amerikanske selskab vokset, og er i dag verdens førende producent af grøn brint og brændselsceller. Virksomheden råder over 60.000 brændselsceller og flere end 185 brinttankstationer.

Blandt kunderne er Walmart, Amazon og Carrefour. Grøn brint er produceret ved hjælp af vedvarende energi som sol og vind. Ved forbrænding er der ingen udledning af kuldioxid (CO2).

• Plug Power benytter en teknologi kaldet PEM (Polymer Electrolyte Membrane), som via elektrolyse kan udvinde brint fra vand. Koblet til solceller, vind- eller vandkraft bliver brintproduktionen grøn.
• Plug Power kan opbevare og transportere brint sikkert og effektivt ved at køle brinten ned til minus 204 graders celsius.
• Plug Power har en flåde af lastbiler, som forsyner kunder med brint. Lastbilernes motorer kører selv på brint.
• Plug Power tilbyder løsninger tilpasset kundernes behov. Kunderne kan være alt fra varehuse og tankstationer til datacentre og industrifabrikker.
• Plug Power udvikler og producerer brændselsceller til vidt forskellige formål: Gaffeltruck, lastbiler, robotter og luftfart. Brændselsceller tjener også som nødforsyning ved distributions- og datacentre.

Grøn energi vil skabe mange job
I marts 2023 underskrev Danmark og Tyskland en hensigtserklæring om at etablere et underjordisk brintrør, der kan transportere brint fra Vestjylland til Tyskland. Ambitionen er, at brintrøret står færdigt i 2028.

I maj 2023 blev der indgået en politisk aftale, som betyder, at de offentlige virksomheder Evida og Energinet vil eje et kommende brintrør.

Analyser viser, at grøn omstilling vil skabe op mod 100.000 nye job i Danmark, herunder flere tusinde i Nordvestjylland. Havnen i Thorsminde, der skal servicere offshore vindmølleparker, giver et fingerpeg om potentialet for nye arbejdspladser i forbindelse med grøn omstilling: I byggefasen bliver der i Thorsminde skabt 200-400 job – og i driftsfasen 50-60 permanente arbejdspladser i en periode på 30 år.