Samarbejde er vejen frem

Sustainweek 2024

Første uge i september 2024 lagde dage til den årlige Sustain Week i Holstebro med fokus på grøn omstilling og en række konkrete dilemmaer og muligheder.
Onsdag var overskriften ”Streger til fremtidens brint og energiinfrastruktur” med Klog Energi som case. Dagen foregik på Klimatorium i Lemvig og tiltræk deltagere fra nær og fjern.
Der er fem hovedkonklusioner fra dagen.

1. Politisk mobilisering
Der er behov for en fortsat politisk indsats for at sikre, at brintinfrastrukturen forbliver en prioritet på Christiansborg. Det blev foreslået at arrangere endnu en kampagne for at fremme projektets betydning, og det blev understreget, at politisk støtte er afgørende for succes. Denne mobilisering bør også involvere flere interessenter for at skabe en bredere base af støtte.

2. Udvidelse af klyngesamarbejder
Diskussionerne pegede på vigtigheden af at udvide det eksisterende klyngesamarbejde, som i øjeblikket er centreret omkring nogle få kommuner. Ved at inkludere flere kommuner og virksomheder i regionen kan projektet få en stærkere stemme og øge sandsynligheden for succes. En større klynge vil også fremme innovation og videndeling blandt deltagerne. Der bør sikres en stærk konsolidering og ny organisering i, f.eks. efter modellen fra Motorvejsgruppen med styregruppe og et arbejdende sekretariat.

3. Offentlig involvering
For at undgå modstand mod brintinfrastrukturprojekterne er det essentielt at involvere lokalbefolkningen tidligt i processen. Det blev fremhævet, at åben kommunikation og gennemsigtighed er nøglen til at få offentlighedens opbakning. Erfaringer fra tidligere projekter viser, at når befolkningen bliver taget med på råd, reduceres modstanden markant.

4. Sammenhængskraft i branding
Det er vigtigt, at branding-initiativet “Klog Energi” ikke kun forbliver et kommunalt projekt. Der bør også være en indsats for at inddrage erhvervslivet, hvilket vil sikre en bredere opbakning og deltagelse. En stærk og sammenhængende branding kan bidrage til at samle regionen omkring et fælles mål.

5. Øg samarbejdet med virksomheder
Virksomhederne spiller en central rolle i udviklingen af brintinfrastrukturen. Det er nødvendigt at identificere og engagere nøglevirksomheder, der både kan bidrage til og drage nytte af projektet. Der blev foreslået at etablere en klynge af virksomheder, der arbejder tæt sammen for at drive projektet fremad.

Læs rapporten: Grøn energi og energiinfrastruktur til fremtidens produktionsvirksomheder