Vesterhav Nord og Vesterhav Syd

I drift
  • Hvad

    Vattenfall har etableret havvindmølleparkerne Vesterhav Nord og Vesterhav Syd i Nordsøen ud for Vestkysten. Begge havvindmølleparker er tilsluttet det danske elnet, hvor de i alt 41 havmøller kan producere fossillfri energi som svarer til forbruget i ca. 350.000 husstande.

    Begge vindmølleparker blev sat i drift primo 2024.

  • Hvor

    Vesterhav Nord er opført mellem 5,5 og 8,4 km vest for Harboøre, mens Vesterhav Syd ligger mellem 9 og 10 km vest for Hvide Sande.

    Hvide Sande er servicehavn for Vattenfalls havvindmølleparker i Danmark med supplerende servicefaciliteter på havnen i Thorsminde.

  • Hvem

    Vesterhav Nord og Vesterhav Syd er etableret af Vattenfall.

  • Hvor meget

    Effekt: 344 MV fra vind. (176 MV i Nord og 168 MW i Syd)

    Kapacitet:  Kan forsyne 350.000 husstande årligt.

    Vindmøller: 41 vindmøller leveret af Siemens Gamesa.

    Møllehøjde: Totalhøjde ca. 180 m over havets overflade. 100 m + 81,4 m.

    Afstand til kysten:</strong Mellem 5,5 og 10 km.

  • Hvornår

    Energistyrelsen godkendte anlægsplanerne for Vesterhav Syd og Nord i 2020. De to vindmølleparker blev begge sat i drift i begyndelsen af 2024 og indviet af miljøminister Magnus Heunicke 12. september 2024.

  • Tilslutning til elnettet

    Begge havvindmølleparker er tilsluttet det danske og europæiske elnet gennem Energinet.

  • Samspil med lokalområdet

    De to vindmølleparker i Nordsøen har i alt 4.400 lokale medejere i form af lokale aktionærer, der har bopæl eller fritidsbolig i Lemvig Kommune (Vesterhav Nord) eller i Ringkøbing Skjern Kommune (Vesterhav Syd)

    Som medejer får man hvert år andel i havmølleparkens økonomiske overskud, der opstår ved salg af den producerede elektricitet på spotmarkedet. Samtidig har man som medejer én stemme på havmølleparkens årlige generalforsamling.

Vattenfall

Vattenfall er en af Europas største producenter og leverandører af energi. Selskabet er ejet 100 % af den svenske stat og har hovedkvarter i Solna i Sverige.

Kontaktperson

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef Denmark

rasmushelveg.petersen@vattenfall.com

+45 31 53 86 87

Se mere om projektet