Vi hilser et nyt havvindsudbud velkommen. Grøn strøm fra havvindmøller skal forsyne vores vækstvirksomheder, der producerer grønne brændstoffer, skaber arbejdspladser og grobund for en række afledte nye bæredygtige virksomheder, når de opskalerer deres produktion.
Det er den vision, der skal forny og fremtidssikre Danmarks grønne konkurrenceevne – til gavn for udviklingen lokalt i Nordvestjylland og til gavn for Danmark.
Derfor er det med vantro og skuffelse, at vi ser, at al den nye, grønne havvindmøllestrøm skal føres i land ét sted ved Esbjerg i regeringens udspil til udbud af havvindmølleparker i Nordsøen.
Det vil være ødelæggende for vores muligheder for skalering af power-to-X produktionen i Nordvestjylland, hvis ikke Nordsøen Nord og ilandføring til Idomlund ved Holstebro kommer med i denne første havvindsudbudsrunde.
Et samtidigt udbud af den nordligste del med ilandføring i Idomlund ved Holstebro og den sydligste del med ilandføring i Esbjerg vil skabe vækst og udvikling i hele landet og vil rydde vejen for os.
Vinden og havet er vores nordvestjyske styrkeposition. Hjælp os med at udnytte den!
Bedst mod nord
Ved at placere ilandføring tæt på Energy Hub Holstebro og Idomlund reduceres transmissionslængde, tab og investeringsbehov i nye linjer. Det giver lavere samlede omkostninger og styrket konkurrenceevne for PtX-projekter.
DTU har i 2023 vurderet, at vindressourcerne i den danske del af Nordsøen generelt er bedst mod nord, og alt andet lige er Nordsøen Nord derfor det bedste felt at udbygge en vindmøllepark.
Hvorfor vil regeringen udskyde det bedste potentiale til en ukendt fremtid? Hvor er vores andel af den kommende grønne strøm fra havet, som skal nære vores nordvestjyske vækst?
Hvordan skal vi forklare vores internationale samarbejdspartnere som Sumitomo, der har evne og størrelse til at udvikle og aftage grønt flybrændstof, at den danske stat kun investerer til fordel for et enkelt sted i landet ud fra et isoleret argument om, at det giver en bedre rentabilitet af statens egen investering i et brintrør?
Det er alt for smalt at bruge et simpelt argument om bedre rentabilitet af investeringen i et brintrør som argument for at placere en samfundsmæssig investering på op til 31 milliarder kroner – vores alle sammens penge – til gavn for et enkelt område på Nordsøkysten.
Lokal forarbejdning
Rentabilitet af investering af statens penge er også vækst i hele landet, udnyttelse af lokale innovative kræfter og sikkerhedspolitiske gevinster ved at udbygge livsvigtig infrastruktur to steder i stedet for et.
Det er styrket grøn konkurrenceevne, lokal opbakning gennem deling af VE-gevinster med borgerne i de egne, der leverer den afgørende landstrøm, mens vi venter på havstrømmen, samt en stærkere og bredere opbakning til samfundets grønne omstilling.
Både Energistyrelsen og Boston Consulting Group fremhæver, at usikkerhed om afsætning og indtægter er en afgørende årsag til udviklernes tilbageholdenhed og manglende vilje til at byde i forrige runde.
Usikkerhed om brintledning og et scenarie, hvor havvind primært skal afsættes på et mættet dansk elmarked, forringer businesscasen for udviklerne.
På den baggrund forekommer det endnu mere uforståeligt, at strøm fra Nordsøen skal koncentreres og ilandføres et sted.
e en lokal forarbejdning af strømmen, så borgere og virksomheder kan se, at det kan svare sig at bakke op om udbygningen af vedvarende energi på land.
At samle produktion, lagring og distribution af grøn energi i ét stærkt økosystem er altafgørende for Nordvestjyllands erhvervsudvikling og Danmarks samlede grønne omstilling.
Hvis ikke regeringen og folketingets partier beslutter at udbyde det nordlige felt Nordsøen Nord og dermed også sender havvindstrøm til Idomlund og forsyner Energy Hub Holstebro, så misser man en række oplagte fordele. Det er et svigt af dimensioner.
Nordsøen Syd eller Nordsøen Midt må skiftes ud med Nordsøen Nord.