PRESSEMEDDELELSE FRA BY-, LAND- OG KIRKEMINISTERIET:
Danmark skal fortsat udvikle sig som et foregangsland for grøn erhvervsudvikling. Det skal blandt andet ske igennem mere grøn strøm fra nye energiparker på land. Nu får Holstebro Kommune i Nordvestjylland mulighed for at anlægge den første energipark af sin slags ved Idomlund. Dermed kan et lokalt ønske fra Holstebro Kommune blive en realitet. Det sker ved, at minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin den 13. marts – på baggrund af ønske fra Holstebro Kommune – har udpeget den første energipark i en bekendtgørelse.
Borgmester i Holstebro kommune, H. C. Østerby (A) siger:
”Holstebro Kommune har længe været en af de førende kommuner hvad angår opstilling af vindmøller og solceller. Jeg glæder mig over, at vi med udpegningen af energiparken ” Energy Hub Holstebro” ved Idomlund som Danmarks første energipark, hermed har fået et markant skulderklap til at skabe et vigtigt knudepunkt for grøn energiproduktion og fossilfrie brændstoffer. Energiparken ligger ved transformerstationen, hvor den grønne strøm fra havvinden i Nordsøen og landbaseret VE kommer ind. Alt sammen er med til at gøre vores kommune til en endnu vigtigere brik i den grønne omstilling af Danmark – og resten af verden.”
Med bekendtgørelsen om en energipark ved Idomlund bliver det nu muligt for Holstebro Kommune at planlægge for et nyt Power-to-X-anlæg med tilhørende erhverv i området, som i fremtiden skal være med til at lave brint-anlæg til lagring af grøn energi. Der bliver derfor hverken sat solceller eller vindmøller op i energiparken ved Idomlund, selvom det nok er det de fleste tænker på, når de hører ordet energipark.
Power-to-X og anden grøn energi er en central del af den grønne omstilling, så Danmark kan nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 og om, at Danmark skal være klimaneutralt i 2045.
Energiparkloven, som trådte i kraft 1. juli 2024, har til formål at bidrage til at styrke den grønne omstilling og skabe bedre muligheder for erhvervsudvikling. Med loven er det blevet muligt for kommunerne at etablere energiparker i afgrænsede områder på land, hvor der gives bedre vilkår for etablering af vedvarende energi samt tilknyttede anlæg i form af Power-to-X-anlæg og anden erhvervsmæssig bebyggelse.
Energiparkerne er indmeldt af kommunerne selv, og i nogle tilfælde opstillere af vedvarende energi, og kan kun udpeges, hvis kommunalbestyrelsen har givet sin opbakning til projektet. Kommunerne kender deres lokalområder bedst, og det er lokalt, at energiparkerne skal planlægges og realiseres. Holstebros energipark i Idomlund er den første energipark i rækken af kommunalt efterspurgte energiparker.
Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) siger:
”Holstebro Kommune har ønsket muligheden for at udvikle Power-to-X og medfølgende erhverv. Derfor er jeg glad for, at vi har kunnet hjælpe dem med at få det ønske opfyldt. Energiparkerne er et vigtigt skridt i vores grønne ambitioner, som også kan skabe sikkerhed om forsyningen af energi. Samtidig giver energiparkerne mulighed for nye erhvervs- og udviklingsmuligheder i landdistrikterne, der kan bidrage til flere arbejdspladser og mere vækst lokalt.”
Klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) siger:
”Den grønne omstilling er vigtig for Danmarks konkurrenceevne, for sikkerhed og for klimaet. Derfor er det vigtigt, at de kommuner, der gerne vil og har lokal opbakning til at udbygge grøn energi, kan få lov til det. Holstebro Kommune er en af dem, der tager et stort grønt ansvar på sig, og som nu skal huse en energipark med fokus på Power-to-X-udvikling. Det er grøn handling, der virker.”